Billy Boyd


T H E
L A S T
G O O D B Y EThe Hobbit:
The Battle of the Five Armies

A Gyűrűk Ura és A hobbit is nagy kedvenceim. Utóbbit alig néhány éve, az első Hobbit-film elkészülte előtt olvastam, előbbit - az egész trilógiát - még iskolás koromban, a 2000-es évek elején: mai napig emlékszem milyen nagy hatással volt kamasz képzeletemre Tolkien varázslatos világa!

Lenyűgöző munka ez, ahogy Göncz Árpád, Magyarország egykori köztársasági elnöke, A Gyűrűk Ura egyik magyarra fordítója írja: "minden idők egyik legnagyobb tündérmeséje". Mint spongya a vizet, úgy szívtam magamba minden sorát.

A Gyűrűk Ura trilógia a könyvespolcomonA könyvek elolvasása utána a filmek egyszerűen lenyűgözőek voltak: Völgyzugoly vízesései, Mória tárnái, Lothlórien (Lórien) erdeje, az Argonath két kőóriása az Anduin folyó mentén (Gondor ősi királyainak szobra, ki ne emlékezne arra a fantasztikus kameramozgásra!!!!!), Rohan lovasai, Éowyn sápadt mosolya, Elendil törött, majd újrakovácsolt pengéje, a gigantikus Helm-szurdoki csata, Minas Tirith, a Fehér Város, égbe nyúló tornyaival, Mordor köves pusztasága... (Érzitek e nevek zamatját? Csodálatosak! És a magyarra fordítás is igazi mestermunka!!!)

És néha csalodás is: mai napig kérdezem hol van Bombadil Toma a filmből? Emlékszem a buckamanókra, és még megannyi részre, ami fájón kimaradt a moziból. (Ebben a könyvben találkoztam először az istápoly szóval.) Persze mindezt csak az értheti, aki átélte a könyvek varázslatos világát, Frodó izgalmas utazását az Egy Gyűrűvel, Aragorn, Gandalf, Gimli és Zöld Lomb Legolas harcait Szauron és Szarumán orkjai ellen, Trufa és Pippin beszélgetéseit az Entekkel, és még sorolhatnám!

Eszembe jut most, kicsit elmélázva a múlton, hogy anno még Debrecenben, egy osztálykiránduláson, egy főtéri könyvárusnál vettem meg mindhárom könyvet, amik most is a könyvespolcomat díszitik. És emlékszem, ahogy a Szentlaciban, XII. osztályban, CD-kre kiírva adtuk egymásnak a filmeket, hogy mindenki megnézhesse! :)) Ma is megvan egy másolat róla a Filmgyűjteményemben, nézem a dátumot a fájlnál: 2003. január 14. Azok a régi szép idők!... :-)

Aztán nemrég szembe jött velem ez a dal. Ez a videó. És benne megannyi emlék, örökre belém égett jelenet a filmekből (mind A Gyűrűk Urából, mind A hobbitból). És hozzá "Pippin" Billy Boyd éneke.

Nézzétek:

I saw the light fade from the sky
On the wind I heard a sigh
As the snowflakes cover my fallen brothers
I will say this last goodbye

Night is now falling
So ends this day
The road is now calling
And I must away
Over hill and under trees
Through lands where never light has shone
By silver streams that run down to the Sea

Under clouds, beneath the stars
Over snow one winter’s morn
I turned at last to paths that lead home
And though where the road then takes me
I cannot tell
We came all this way
But now comes the day
To bid you farewell
Many places I have been
Many sorrows I have seen
But I don’t regret
Nor will I forget
All who took that road with me

Night is now falling
So ends this day
The road is now calling
And I must away
Over hill and under tree
Through lands where never light has shined
By silver streams that run down to the Sea

To these memories I will hold
With your blessing I will go
To turn at last to paths that lead home
And though where the road then takes me
I cannot tell
We came all this way
But now comes the day
To bid you farewell

I bid you all a very fond farewell.

vissza a blog főoldalára