Lightroom: tipp a telepítéshez és frissítéshez

Az alábbiakban egy egyszerű tippet szeretnék megosztani veletek, ami a telepítés és frissítés folyamán jön jól, és helyet lehet vele megtakarítani a számítógépetek merevlemezén.

A Help -> Check for Updates... menüpont alatt tudjuk ellenőrizni, hogy jelenleg a Lightroom legfrissebb verziója van-e telepítve a számítógépünkre.

A telepítés/frissítés folyamata pofonegyszerű. Letöltjük a Lightroom legújabb verzióját, Windows esetén az 5.3 így mutat:

Macintoshon a letöltendő telepítő/frissítő szinte fele ennek, 480 MB: ahogy az előző bejegyzésben is kitértem rá, a különbség onnan adódik, hogy a Windowson mind a 32-, mind a 64-bites verziót letölti, és a rendszerünknek megfelelőt telepíti fel (legtöbb gép ma már 64-bites operációs rendszert használ, hisz a 32-bites Windows nem tud 4 GB memóriánál többet kezelni). Macintoshon csak 64-bites Lightroom van, így oda automatikusan az települ.

Windows op-rendszernél: a letöltés után indítsuk el a letöltött .exe fájlt, és adjunk meg egy ideiglenes mappát, ahova a telepítőt ki tudja csomagolni (mondjuk C:\temp Lightroom install). A telepítési folyamat befejezése után ezt a mappát és a benne lévő fájlokat nyugodtan töröljük. Természetesen nincs szüksége rá a Lightroomnak a működéshez, és csak a helyet foglalná a merevlemezünkön.

Amire érdemes figyelni - és most jön a lényeg -, hogy mindig ugyanabba a mappába telepítsük a Lightroomot. Mikor a telepítést elindítjuk, és arra a pontra érünk, ahol azt lehet kiválasztani, hogy hova települjön a szoftver, akkor mindig ugyanazt a mappát adjuk meg neki. Nálam ez rendszerint így néz ki:

Tehát a verziószám 5.3 nélkül. Így nem kerül minden egyes verzió (pl. 5.0, 5.1, 5.2, 5.3) külön-külön mappába, többszörösen foglalva a helyet a C meghajtón (az 5.2-es verzió kb. 966 MB volt, míg a 5.3-as már 1 GB). Gond nélkül települ (frissül), gond nélkül fut, ha minden verziót ugyanabba a mappába telepít az ember, nincsenek duplikációk, és nem utolsó sorban: több hely marad a merevlemezeden.

Hasznos lehet: Windows 7/8-nál, ha a Lightroom ikonja a taskbar-ra van tűzve (pin to taskbar), akkor update után újra kell majd pin-elni azt.

Macintoshon mindez nem aktuális, ott mindig az Applications mappába települ a szoftver, Adobe Photoshop Lightroom 5.app név alá (tehát végülis ugyanazt csinálja, mint amit a Windowsnál állítottunk be az imént, csak mindezt automatikusan). Nálam a jelenlegi 5.3-as verzió 1.2 GB-ot foglal a Mac-em merevlemezén.

Ajánlott mindig a legfrissebb verziót használni.

vissza a Lightroomblog főoldalára