A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Nemrég lett vége a Duna TV-n vetített dokumentumfilmnek, tátott szájjal lestem minden percét, minden másodpercét. Végre egy méltó film az Ő nagyságának!

YouTube-ra is felkerült, mindenkinek, aki kicsit is szereti a Bihart, vagy a jövőben szeretné megszeretni (nem lesz nehéz! :) ), kötelező megnéznie:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula
magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014

rendező: Csallóközi Zoltán
forgatókönyvíró: Csallóközi Zoltán
operatőr: Bohus Vera, Sáfrán B. László, Sepsi Gergő, Mikodi Szilvia

Seprősi Czárán Gyula életét és munkásságát a Bihar-hegység feltárásának szentelte 1880-1905 között, negyed évszázadon keresztül. Barlangokat fedezett fel, ezeket feltárta és kiépítette, utakat, hidakat és létrákat épített a természeti csodákhoz, messze korát megelőzve építette ki az olyan jellegű turista utakat, amik ma a magas hegységekben osztatlan népszerűségnek örvendenek.

A film e kivételes egyéniségnek ered nyomába, a nagyközönség által viszonylag kevéssé ismert címadó bemutatásával, felidézi életútját, bemutatja kivételes emberségét, kutatásainak eredményeit. Személyén keresztül bemutatjuk a Bihar-hegység természeti csodáit, amiket ő tárt fel, és tette látogathatóvá, úgy, hogy mindvégig megőrizze eredeti vadregényes hangulatát.

forrás: port.hu

vissza a blog főoldalára